Vorming: Identiteit, hechting en trauma bij geadopteerden

Vorming: identiteit bij geadopteerden

Identiteit is een veelomvattend begrip. Meestal staan we er niet bij stil, omdat het zo vanzelfsprekend is. Door adoptie vallen heel wat vanzelfsprekendheden weg en worden delen van iemands identiteit in vraag gesteld.

Wat betekent de status van 'een geadopteerde'? Ben ik eerder Belg, of …? Wie zijn mijn echte ouders? Ik word door sommigen als Vlaming beschouwd, maar ik zie er anders uit dan de meeste Vlamingen.

We spreken van een gelaagde of meervoudige identiteit. Maar hoe ga je daar als geadopteerde mee om? Welke impact heeft adoptie op de identiteitsbeleving van jongeren? In deze vorming reiken we handvaten aan om geadopteerden hierin te ondersteunen en een positief zelfbeeld en genuanceerde kijk op identiteit te geven.

Voor: Geadopteerden
Wanneer: 19 oktober 2024 van 10:00 - 12:30 uur
Waar: Gent, VCOK, Raas van Gaverestraat 67a
Prijs: Gratis
Inschrijven: via deze link 

Vorming: Hechting en trauma bij geadopteerden

Elke adoptie is anders en elke geadopteerde heeft een andere voorgeschiedenis voorafgaand aan adoptie. De impact op het hechtingsproces of de beleving van een veilige hechting of eventuele bijkomende trauma’s is voor iedereen dus verschillend.

In de voorbereidingscursus voor kandidaat-adoptieouders geven we een kader om naar hechting te kijken. Op die manier krijgen ouders handvaten om kinderen te helpen een veilige band op te bouwen. Hoe kunnen ouders zelf een veilige haven zijn voor hun adoptiekind? Hechting is een wederzijds proces waarin kinderen en ouder zich aan elkaar hechten.

Tijdens deze vorming wordt dit kader voorgesteld en gaan we in gesprek over hoe we dit kader ook kunnen gebruiken om naar ons eigen hechtingspatroon te kijken.

Voor: Geadopteerden
Wanneer: 7 december 2024 van 10:00 - 12:30 uur
Waar: Gent, VCOK, Raas van Gaverestraat 67a
Prijs: Gratis
Inschrijven: via deze link