Wat is a-Buddy?

Veel geadopteerden willen graag praten met iemand die ook geadopteerd is. En heel wat volwassen geadopteerden willen iets betekenen voor andere geadopteerden. Dat is a-Buddy.

a-Buddy is er voor en met geadopteerden. Mijn laatste terugreis naar Nepal en de ontmoeting met mijn familie bracht emotioneel veel teweeg. Het deed deugd om daarover met andere geadopteerden te praten. Zij begrijpen direct waarover je het hebt, zelfs als je maar een half woord gebruikt. Daarom vind ik het fijn dat ik nu zelf kan luisteren en ondersteunen.
- Binita -

Geadopteerden hebben elkaar nodig. Mijn hele jeugd kon ik thuis open praten over mijn adoptie en vragen stellen als: waarom ik? Toch miste ik steun van andere geadopteerden. Ik merk dat veel geadopteerden met dezelfde dingen bezig zijn, zoals zoeken naar je identiteit of afkomst. Of dat ze met dezelfde emoties worstelen, zoals eenzaamheid of angst voor afwijzing. Het gevoel je telkens weer te moeten bewijzen, ook dat moet niet binnen a-Buddy. Bij a-Buddy kan dit allemaal besproken worden zonder taboe.
- Chris -

Als buddy luister ik zonder oordeel naar het verhaal van anderen. Er bestaat niet zoiets als ‘dé geadopteerde’. Verhalen en meningen verschillen: da’s oké. We zijn er voor je, of je adoptie nu goed of minder goed verlopen is, of je er nu gemakkelijk over kan praten of niet, of je er al lang mee bezig bent of nog maar pas.
- Whitney -

Adoptie is de rode draad door mijn leven. Ik droomde al jaren van een project waar geadopteerden er voor elkaar zijn, dus voor mij was dat een logische stap om buddy te worden. Je kan 1-op-1 chatten met een buddy of je kan een vaste buddy vragen met wie je telkens chat en eventueel face-to-face afspreekt.
- Benoit -

Een chatgesprek verloopt volledig op jouw tempo. Ik besef hoe groot de stap kan zijn om te praten over thema’s die je bezighouden. Dat kan heel confronterend zijn. Je kiest zelf wat je wil delen en welke richting het gesprek uitgaat.
- Sheela -

Ik ben opgegroeid in een warm, fijn nest. Toch heb ik met vragen gezeten over geadopteerd zijn, want er gaat veel twijfel en emotie mee gepaard. Daarom ben ik zo trots en blij om meter te zijn van a-Buddy. Ik ben echt superfan van het project en heb achter de schermen al superfijne mensen ontmoet.
- Dalilla -

Dalilla Hermans is schrijfster, theatermaakster, columniste én meter van a-Buddy. Bekijk hieronder het filmpje dat Dalilla maakte voor a-Buddy. 
 

Voor de uitwerking van a-Buddy kregen we in 2018 steun van Netwerk Onlinehulp Vlaanderen en onze partners Associatie Geadopteerden Vlaanderen (AGV), het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) en diverse geadopteerden organisaties. a-Buddy maakt ook deel uit van OHUP (Online Hulp Uitwisselings Platform)

Vragen? Neem hier contact op met Margot van Steunpunt Adoptie.